Βότανα 2017-10-18T09:29:05+00:00

Η Ιστορία των βοτάνων

Η ίαση με θεραπευτικά φυτά –βότανα είναι τόσο παλιά όσο και η ίδια η ύπαρξη του ανθρώπου. Η προσπάθεια του ανθρώπου να εντοπίσει «φάρμακα» στη φύση χρονολογείται στο μακρινό παρελθόν. Έγγραφα, μνημεία, ακόμη και διατηρημένα πρωτότυπα φυτικά φάρμακα μας παρέχουν άφθονα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί από ποικίλες πηγές. Με τα χρόνια, οι άνθρωποι κατέγραψαν και συνέδεσαν τη χρήση συγκεκριμένων φαρμάκων με την αντιμετώπιση ασθενειών, τις οποίες μπορούσαν να αιτιολογήσουν.

Η χρήση των βοτάνων στους προϊστορικούς και αρχαίους χρόνους

Το 2.500π.Χ. το κινέζικο βιβλίο Pen T’ Sao, γραμμένο από τον αυτοκράτορα Shen Nung αναφέρεται σε 365 φάρμακα, αποξηραμένα μέρη φαρμακευτικών φυτών, πολλά από τα οποία χρησιμοποιούνται ακόμη και σήμερα. Τα ιερά ινδικά βιβλία, οι Βέδες, πάνω στα οποία στηρίζεται η Αγιουρβέδα, αναφέρονται σε αναρίθμητα αποξηραμένα φυτά –μπαχαρικά, τα οποία χρησιμοποιούνται ευρέως στις μέρες μας σε Δύση και Ανατολή. Ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της ιατρικής (459-370π.Χ), αρχειοθετεί 300 φαρμακευτικά φυτά στα οποία αποδίδει θεραπευτικές ιδιότητες σε συγκεκριμένες ασθένειες. Ο Θεόφραστος (371-287π.Χ) ίδρυσε τη βοτανική επιστήμη με τα βιβλία του «Η αιτιολογία των βοτάνων» και «Η ιστορία των Βοτάνων». Ο Διοσκουρίδης, πατέρας της φαρμακογνωσίας, με το βιβλίο του De Materia Medica αναδεικνύεται ως ο πλέον επιφανής συγγραφέας και γνώστης των φαρμακευτικών φυτών. Το έργο του μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες, εκδίδεται συνεχώς και αναφέρεται σε 944 φάρμακα, 657 από τα οποία απορρέουν από φυτά, και συγκεκριμένα στον τρόπο χρήσης τους, προετοιμασίας τους και στις θεραπευτικές τους επιδράσεις.

Τα βότανα ως «φάρμακα» στο Μεσαίωνα και την Αναγέννηση

Το Μεσαίωνα την καλλιέργεια των θεραπευτικών φυτών-βοτάνων και την προετοιμασία τους σε φαρμακευτικά «σκευάσματα» ανέλαβαν οι μοναχοί, ενώ η θεραπεία βασίστηκε σε 16 από αυτά, όπως η μέντα, το φασκόμηλο, το γλυκάνισο, το θρούμπι. Μεταξύ του 16ου και του 18ου αι., η ζήτηση για διάφορες φαρμακευτικές μορφές – αφεψήματα, εγχύματα, σιρόπια -κορυφώθηκε, ενώ τα φάρμακα αποτελούσαν ενώσεις με ουσίες φυτικής αλλά και ζωικής προέλευσης. Οι αρχές του 19ο αι., σηματοδότησαν την επιστήμη της φαρμακολογίας με την αναβάθμιση χημικών μεθόδων ενώ αποκαλύπτονταν σταδιακά γνώσεις που ενίσχυαν τη φαρμακευτική ιδιότητα πολλών βοτάνων, όπως η ανακάλυψη των τανίνων, των αιθέριων ελαίων, των βιταμινών, κ.ά.. Τον 20ο αι. επενδύθηκαν χρόνος και χρήματα για τη μελέτη των συνθηκών της παραγωγής και της καλλιέργειας φυτών και προτάθηκαν μέθοδοι που θα διατηρούσαν τις θεραπευτικές ιδιότητες των συστατικών των φυτών κατά τη μετατροπή τους σε φάρμακα.

Τα βότανα σήμερα

Σήμερα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού χρησιμοποιεί σήμερα τα βότανα σας θεραπευτική αγωγή για διάφορες ασθένειες ή παθήσεις. Επίσης σημειώνει ότι από τα 119 φάρμακα που εξάγονται σήμερα από φυτά, το 74% από αυτά χρησιμοποιείται από τη μοντέρνα ιατρική με τον ίδιο ή παρόμοιο τρόπο που χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν σαν βότανα. Σχεδόν όλες οι φαρμακοβιομηχανίες στον κόσμο έχουν προσδώσει στα φυτά ουσιαστική και αποδεδειγμένη επιστημονικά ιατρική αξία, ενώ βρίσκονται και σε συνεχή αναζήτηση πιθανών φαρμακευτικών ιδιοτήτων φυτών και βοτάνων από όλο τον κόσμο. Υπάρχουν χώρες, όπως η Αγγλία, η Ρωσία και η Γερμανία που διαθέτουν ξεχωριστό κατάλογο φαρμακευτικών βοτάνων, αναγνωρισμένων από την επίσημη Πολιτεία, ως προς τις προδιαγραφές τους, τα πρότυπα και τις μεθόδους ελέγχων.

Τα βότανά μας

Στην Hellenic Fields, στα πλαίσια της ολοκληρωμένης διαχείρισης των ελαιώνων μας, παράγουμε αυτοφυή, άγρια αρωματικά βότανα τα οποία ξεχωρίζουν για την καθαρότητα και το υπέροχο άρωμά τους, αποτέλεσμα της παραδοσιακής καλλιέργειας και το σεβασμό στην Ελληνική γη.

Τα ελέγχουμε σε όλες τις φάσεις ανάπτυξής τους, χωρίς φυσικά να παρεμβαίνουμε στην αλάνθαστη διαδικασία της φύσης, εξασφαλίζοντας το ιδανικότερο περιβάλλον σε μια συμβιωτική καλλιέργεια με τις ελιές μας. Συλλέγουμε εμείς οι ίδιοι τα βότανα με το χέρι ena enaεπιλέγοντας πολύ προσεκτικά τα άνθη ώστε να διασφαλίζεται η επιβίωση τόσο των φυτών όσο και του οικοσυστήματος της περιοχής, ενώ στη συνέχεια τα αποξηραίνουμε με απόλυτα φυσικές μεθόδους. Τα συσκευάζουμε άμεσα με τεχνικές που εξασφαλίζουν τη διατήρηση των ευεργετικών τους ιδιοτήτων αλλά και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους, όπως χρώμα και άρωμα. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να εγγυηθούμε για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους και να σας προσφέρουμε προϊόντα με σταθερή, ανώτερη ποιότητα, κάθε χρόνο!

Οι νησίδες βιοποικιλότητας με αρωματικά βότανα δημιουργούνται σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας που έχουμε ελαιώνες, στη Μάνη, στην Αρχαία Ολυμπία και στην Άνδρο. Η εταιρία μας διαθέτει Άγρια Ρίγανη από τη Μάνη, Άγριο Θυμάρι από την Άνδρο, Άγριο Φασκόμηλο από τη Μάνη και Άγριο Θρούμπι από την Ολυμπία.

Διατίθενται σε premium γυάλινη συσκευασία των 15γρ.ή 20γρ. που περιλαμβάνει μόνο τους ανθούς και σε εξαιρετικής αισθητικής χάρτινη συσκευασία, αφού κάθε μοτίβο είναι μοναδικά σχεδιασμένο στο χέρι, των 25γρ.

Στην Hellenic Fields προτείνουμε πάντα να χρησιμοποιείτε τα βότανα υπό την επίβλεψη ενός ειδικού ιατρού και ποτέ μόνοι σας. Μην χρησιμοποιείτε βότανα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ακόμα και συμπληρώματα, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη ιατρού.

Τα Ελληνικά Βότανα

Η Ελλάδα είναι μια χώρα με αφθονία σε άγρια βότανα, λουλούδια και φυτά. Τα περισσότερα από αυτά είναι εξαιρετικά σπάνια και ξεχωρίζουν για τη μοναδική τους γεύση και τις ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό. Αυτό που ευνοεί την ανάπτυξή τους είναι το ξερό καλοκαιρινό κλίμα και η μεγάλων διαστημάτων ηλιοφάνεια,. Η άριστη ποιότητα των ελληνικών βοτάνων οφείλεται στα ιδιαίτερα χώματα και το διαφορετικό κλίμα κάθε περιοχής.

Στον ευλογημένο αυτό τόπο φυτρώνουν περίπου 1.200 είδη βοτάνων. Άλλα τα χρησιμοποιούμε για να δώσουμε υπέροχο άρωμα σε κάθε είδους φαγητό, γι’ αυτό άλλωστε και η ελληνική κουζίνα χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα αρωματική, ενώ άλλα ως αφεψήματα ή φαρμακευτικά λόγω των αμέτρητων θεραπευτικών ιδιοτήτων τους

Logos

Επικοινωνία

Φλέμινγκ 50 Μαρούσι 15123 Αθήνα
Τηλέφωνο: (+30) 210 684 74 51
Email: info@hellenicfields.gr