Το ελαιόλαδο 2017-10-18T11:17:35+00:00

Η Ιστορία του Ελαιολάδου

Τα ελαιόδεντρα εμφανίζονται στη λεκάνη της Μεσογείου περίπου 6.000 χρόνια πριν και από τότε έως σήμερα, η ελιά, ο καρπός και το λάδι της συνδέθηκαν με τη ζωή των ανθρώπων της μεσογείου, προσδιόρισαν σε μεγάλο βαθμό την οικονομία της περιοχής που δέσποσαν και χαρακτήρισαν την ποιότητα της ζωής των ανθρώπων που μοιράστηκαν τα ευεργετήματά της.

Ελιά είναι το δώρο της Αθηνάς στην πόλη που πήρε τ’ όνομά της από ευγνωμοσύνη για το πολύτιμο δέντρο. Στεφάνι από ελιές δίνονται στους νικητές των Παναθηναίων και κότινοι, κλαδιά αγριελιάς, στεφάνωναν τους Ολυμπιονίκες.

Στην Αρχαία Αθήνα η ελιά περνά από το μύθο στην ποιότητα της ζωής των ανθρώπων που χρησιμοποιούν ευρέως το ελαιόλαδο ως κύρια τροφή, μέσα από τις μελέτες αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων, όπως ο Διοσκουρίδης, ο Αναξαγόρας και ο Εμπεδοκλής. Η ελιά εκτός από σύμβολο, γίνεται μέσο πρόληψης της καλής υγείας και αντιμετώπισης ασθενειών, για τις φαρμακευτικές της ιδιότητες. Η ελαιοπαραγωγή γίνεται επιστήμη από το σοφότερο των σοφών, τον Αριστοτέλη. Ο νομοθέτης Σόλων την παίρνει υπό την προστασία του θεσπίζοντας νόμο που δεν επιτρέπει την κοπή των ελαιοδέντρων, παρά μόνο υπό όρους.

Από τα αρχαία χρόνια στα βυζαντινά, το δέντρο της ελιάς συνεχίζει να είναι πηγή πλούτου, αντικείμενο εμπορίου και αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής των ανθρώπων. Όπως στην αρχαία Ελλάδα έτσι και στην Ορθόδοξη Χριστιανική, το ελαιόδεντρο αποτελεί σύμβολο γονιμότητας, ειρήνης, ευημερίας και αγάπης. Τότε και τώρα.

Σήμερα, το ελαιόδεντρο, ο καρπός, το ελαιόλαδο συνεχίζει να εντυπωσιάζει με την αποκαλύψεις του εύρους των φαρμακευτικών του ιδιοτήτων. Αποτελεί τη βάση της μεσογειακής διατροφής. Αναπόσπαστο κομμάτι της οικονομίας της Μεσογείου. Πηγή ευζωίας και ευημερίας. Τα 800 εκατομμύρια περίπου ελαιόδεντρα ανά τον κόσμο, με τα περισσότερα ριζωμένα στη Μεσόγειο, με τις 70 περίπου ποικιλίες τους, αποτελούν ατράνταχτη υπενθύμιση της δύναμης της φύσης και της ανάγκης προστασίας της, ώστε να παραμείνει αγνή και αμόλυντη από ανθρώπινη παρέμβαση. Τότε και μόνο τότε, θα μας ανταμείψει.

Παραγωγική Διαδικασία

Καλλιέργεια

H καλλιέργεια των ελαιώνων είναι η κύριο αντικείμενο ασχολίας της εταιρίας μας. Όπως και σε κάθε φυσικό προϊόν, το κλειδί για ένα ελαιόλαδο ανώτερης ποιότητας είναι η κατάσταση του καρπού, όταν φτάσει στο ελαιοτριβείο. Η ολοκληρωμένη διαχείρισή στην καλλιέργεια της ελιάς, μας εξασφαλίζει τόσο την μακροζωία όσο και την υγεία ολόκληρου του οικοσυστήματος στους ελαιώνες μας.

Καλλιεργούμε τους ελαιώνες μας χρησιμοποιώντας αυστηρούς κανόνες και πρωτόκολλα, με απόλυτα φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους, χωρίς τη χρήση χημικών σκευασμάτων για λίπανση και τον έλεγχο των παράσιτων.

Ο κύκλος καλλιέργειας ξεκινά αμέσως μετά το τέλος της συγκομιδής. Όλοι οι ελαιώνες μας είναι ξερικοί, ενώ ένα μεγάλο κομμάτι της λίπανσής τους προέρχεται από την επεξεργασία και την ενσωμάτωση στο έδαφος της οργανικής ύλης που προκύπτει από τα κλαδέματα (φύλλα, κλαδιά κλπ.) που παραδοσιακά πετιούνται κατά τη συγκομιδή και το κλάδεμα.

Το κλάδεμα κατά τη διάρκεια της χρονιάς γίνεται εξετάζοντας τα ελαιόδεντρα ένα ένα και σύμφωνα με τις ανάγκες του (σκίαση, αερισμός, καρποφορία, βλάστηση κ.λπ.). Με αυτό τον τρόπο βοηθάμε κάθε δέντρο να αναπτυχθεί με έναν υγιές και παραγωγικό τρόπο

Συγκομιδή

Όλη η φροντίδα που προφέρουμε στα ελαιόδεντρά μας, κατά τη διάρκεια ολόκληρου του χρόνου, καταλήγει στη συγκομιδή.

Η συγκομιδή των ελιών γίνεται το αργότερο μέχρι τέλος Δεκεμβρίου και πάντα με γνώμονα τις κλιματολογικές συνθήκες της χρονιάς και σύμφωνα με το στάδιο ωρίμανσης του καρπού, ο οποίος κατά κύριο λόγο συλλέγεται πρώιμος. Συλλέγουμε τις ελιές από τους ελαιώνες πολύ προσεκτικά, σχεδόν ευλαβικά, ώστε να μην τραυματιστεί ο καρπός και δημιουργηθεί υποβάθμιση της ποιότητας του ελαιόλαδου. Στη συνέχεια μεταφέρεται στο ελαιοτριβείο εντός 12 ωρών. Με αυτό τον τρόπο ο καρπός διατηρεί στο ακέραιο όλες τις ευεργετικές του ιδιότητες και τα χαρακτηριστικά που βρίσκονται σε αφθονία μόνο σε ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Επεξεργασία

Συνεργαζόμαστε με τα πιο προηγμένα ελαιοτριβεία σε κάθε ελαιοπαραγωγική περιοχή που δραστηριοποιούμαστε, τα οποία είναι πιστοποιημένα με ISO 22000 HACCP και λειτουργούν με τελευταίας γενιάς μηχανήματα.

Για τη διασφάλιση της διατήρησης των φυσικοχημικών και οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του ελαιόλαδου συνάπτουμε συμβάσεις συνεργασίας με πολύ αυστηρά πρωτόκολλα ελαιοποίησης.

Ο καρπός μεταφέρεται κάθε τρεις ώρες μέσα σε πλαστικά τελάρα στο ελαιοτριβείο και αποθηκεύεται σε φορτηγό ψυγείο στους 6οC και όχι παραπάνω από 12 ώρες μέχρι να ξεκινήσει η διαδικασία ελαιοποίησης. Ο μέγιστος χρόνος παραμονής σε ψυχόμενο περιβάλλον είναι μέχρι 30 ώρες από την έναρξη της συγκομιδής.

Η ελαιοποίηση ξεκινάει διαχωρίζοντας τον καρπό από τα φύλλα πλένοντάς τον με καθαρό νερό. Στη συνέχεια περνάει από τον σπαστήρα σε φρεσκοπλυμένο μαλακτήρα. Η ελαιόπαστα παραμένει στο μαλακτήρα για μόλις 40 λεπτά με θερμοκρασία μάλαξης που δεν ξεπερνά τους 25οC έτσι ώστε να μη διασπαστούν οι χημικές ενώσεις που είναι υπεύθυνες για την πολυπλοκότητα των αρωμάτων του ελαιόλαδου. Η πάστα διοχετεύεται με μειωμένη ροή και χωρίς την προσθήκη νερού για να  μην αυξηθεί η θερμοκρασία της. Ο διαχωρισμός του ελαιόλαδου γίνεται με κρύο νερό και κατευθείαν τοποθετείται σε ανοξείδωτες δεξαμενές μεταφοράς. Στη συνέχεια το ελαιόλαδο αποθηκεύεται σε ανοξείδωτες δεξαμενές με την προσθήκη αζώτου για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η υφή και το άρωμα του

Συσκευασία

Αποθηκεύουμε το λάδι σε ανοξείδωτες δεξαμενές με την προσθήκη αζώτου υπό άριστες συνθήκες και το συσκευάζουμε με σύγχρονα μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας υψηλών προδιαγραφών, σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ελαιόλαδου

Κατά τη διαδικασία της τυποποίησης και εμφιάλωσης εφαρμόζονται όλα τα αυστηρά μέτρα ασφάλειας και οι διαδικασίες ISO. Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο μας συσκευάζεται σε σκούρες είτε βαμμένες φιάλες ώστε να λειτουργούν προστατευτικά από την επιβλαβή έκθεση στο φως.

M’ αυτόν τον τρόπο και την προσεκτική επιλογή υλικών συσκευασίας, εγγυόμαστε για τη διατήρηση όλων των θρεπτικών συστατικών και την πλούσια γεύση του ανώτερου, έξτρα παρθένου και χαμηλής οξύτητα ελαιολάδου μας

Το Ελαιόλαδο μας

Ο χυμός της ελιάς είναι ένα από τα πιο αγνά και ακατέργαστα προϊόντα που μπορεί να μας δώσει η φύση. Για μας τους Έλληνες το ελαιόλαδο είναι αυτό που ταυτίζεται απόλυτα με την παράδοση, την κουλτούρα και τη διατροφή μας.

Εμείς οι ίδιοι παράγουμε Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Ανώτερης Ποιότητας. Είμαστε ιδιοκτήτες ελαιώνων στις περιοχές της Ολυμπίας, Λακωνικής Μάνης και της Άνδρου, οι οποίοι αναπτύσσονται παραδοσιακά εδώ και εκατοντάδες χρόνια.

Με μοναδικό μας στόχο το ελαιόλαδό μας να είναι ο φυσικός χυμός της ελιάς, η καλλιέργεια των ελαιώνων μας είναι φυσική και παραδοσιακή. Πιστοί στη φιλοσοφία μας ακολουθούμε τις εξής τακτικές:

  • Η ελάχιστη δυνατή παρέμβαση στους ελαιώνες μας που στοχεύει στην παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας και ταυτόχρονη προστασία της φύσης
  • Δεν χρησιμοποιούμε χημικά σκευάσματα καθ’όλη τη παραγωγική διαδικασία
  • Ακολουθούμε τακτικές ολοκληρωμένης διαχείρισης των ελαιώνων μας ώστε να προωθήσουμε την ανάπτυξη και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας
  • Ακολουθούμε τις πλέον σύγχρονες μεθόδους ελαιοποίησης, διασφαλίζοντας την παραγωγή ελαιόλαδου άριστης ποιότητας και γεύσης, το οποίο διατηρεί όλα τα ευεργετικά συστατικά του.
  • Σε κάθε παρτίδα εφαρμόζεται αυστηρός ποιοτικός. Γίνονται εργαστηριακές αναλύσεις καθώς και γευστικές δοκιμές. Η ασφάλεια και η ποιότητα των προϊόντων μας είναι για όλους εμάς αδιαπραγμάτευτη αρχή και θεμελιώδες στοιχείο της ύπαρξης και της ανάπτυξής μας.
Logos

Επικοινωνία

Φλέμινγκ 50 Μαρούσι 15123 Αθήνα
Τηλέφωνο: (+30) 210 684 74 51
Email: info@hellenicfields.gr